КУБА

Името „Куба“ потекнува од јазикот таино и името може да се преведе како „место каде плодната земја е во изобилство“ што на таино би било „кубао“ или како „големо место“ („коабана“). Покрај ова тврдење, постои уште едно кое тврди дека кога Кристофер Колумбо пристигнал на островот го именувал според стариот град Куба во Португалија
Куба (шпан. República de Cuba) — најголемата островска земја во групата на Големите Антили. Таа од сите страни е опколена со водите на Атлантскиот Океан на исток, Мексиканскиот Залив на север и Карипското Море на југ.
Куба има тропска клима со постојани температури на воздухот од 25°С. Со своите долги песочни плажи и водените површини со неверојатна сина боја, секоја година примамува милион туристи од целиот свет. Најголемото и најпознатото место Варадеро, го посетуваат 1 милион странски туристи годишно.
Куба е прекрасна дестинација за семеен одмор затоа што станува збор за безбедно, природно место и има многу културни знаменитости кои што вреди да се видат. Пристапот до интернет е исклучително скап. Имено, еден час користење на интернет чини 6 долари, а неколку долари поскапо е користењето на безжичниот интернет. Исто така, сосема мал број на хотели нудат интернет во својата понуда.”
Во Куба, за само 40 центи можете да се возите во Форд, Шевролет или друг американски автомобил кој е постар од вас, а можеби и од вашите родители. Во 1962 година, Америка и забранува на Куба увоз и извоз на автомобили, па Кубанците, поради тоа што не можеле да ги одржуваат своите автомобили, морале да ги „паркираат“ за некои подобри времиња. Поради тоа што се добро зачувани, овие автомобили претставуваат вистинско богатство за своите сопственици.
Поради овие причини, но и поради многу други, Куба е целосно поинаква земја од сите останати во светот. Таа ќе ви понуди патување од соништата кое ќе остане впишано во вашето сеќавање.
Службено име: Република Куба (Republica de Cuba)
Државно уредување: Социјалистичка република
Површина: 110 861 км2
Број на жители (2003 г.): 11.295.000
Главен град: Хавана (La Cuidad de La Habana)
Службен јазик: Шпански
Парична единица: Кубански Пезос CUP / Конвертибилен Пезос CUC
БОП (2003 г.): 32.850 мил. USD; 2908 USD/ жит.
Временска зона: UTC – 5 (6 часа назад од Македонско време)
 

rolex replica
rado replica uk
breitling replica sale
rolex replica sale
replica rolex sale